Des de Can Tonal de Vallbona ens adherim a la convocatòria de la II Marxa pels drets socials del Vallès Oriental organitzada per a aquest diumenge 2 d’octubre. Molts col·lectius i entitats de la comarca han anunciat que s’hi sumen. Ens afegirem a la columna nord, sortint de Llinars. Ens trobarem a les 9,45h a la plaça dels Països Catalans!
S’ha escrit un Manifest de la marxa i estem d’acord en general amb els continguts d’aquest. No obstant, pensem que per avançar cap al món més just i solidari que anhelem la clau està, no tant en les exigències que fem als de dalt –malgrat moltes siguin ara per ara legítimes o necessàries–, sinó en la construcció des de baix de les condicions per organitzar-nos i viure fora de les lògiques d’acumulació de poder i control social del capitalisme i els Estats.
Dit això, volem mencionar tres inspiracions que pensem que ens poden servir de cara a pensar aquesta tasca. Tindran els seus errors i encerts però trobem que tenen elements de molt interès:
- Les formes i costums d’ajuda mútua, gestió comunal de béns i organització veïnal assembleària que han tingut lloc històricament durant molts segles al nostre territori, convivint amb poders feudals i senyorials, formant part d’un dret consuetudinari popular i sent la història dels que no surten a la història1.
- La revolució social de 1936, duta a terme enmig de la guerra civil, que a Catalunya va implicar la col·lectivització sota el control de treballadors i organitzacions sindicals d’una part important de l’economia2, i que va beure d’un caldo de cultiu de dècades d’activitat de sindicats, ateneus, cooperatives, publicacions i revistes, escoles lliures…
- La revolució social a Rojava (Síria), començada el 2012 i encara vigent, amb la qual el poble kurd ha impulsat processos d’autoorganització popular seguint els plantejaments del “confederalisme democràtic”3, promovent la democràcia directa, l’emancipació de les dones i la igualtat entre sexes, l’economia cooperativa, la inclusió de totes les minories i cultures diverses en la presa de decisions, el reequilibri entre societat i natura…
— — — — — —
1 Sobre aquestes tracta el llibre El comú català. La història dels que no surten a la història (David Algarra, 2015). Es pot descarregar la versió pdf amb llicència Creative Commons.
2 Sobre aquesta tracta el documental Economia col·lectiva. L’última revolució d’Europa (Eulàlia Comas, 2014). Es pot veure el tràiler a la pàgina web.
3 Sobre aquesta tracta el llibre La revolució ignorada. Feminisme, democràcia directa i pluralisme radical a l’Orient Mitjà (varis autors, 2015). Es pot descarregar la versió pdf amb llicència Creative Commons.